Σελίδες

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Μπορεί να εξασφαλιστεί η διαφάνεια με την επιστολική ψήφο στη διαδικασία της κεντροαριστεράς ;

 Ένας νέος διαχωρισμός αρχίζει να διαμορφώνεται στο χώρο της "κεντροαριστεράς" με αφορμή την εκλογή επικεφαλής. Οι "καινοτόμοι" που θέλουν την επιστολική και ηλεκτρονική ψήφο και οι "αναχρονιστές" που θέλουν μόνο κάλπη.

Αν όμως σε μια δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε στο ελάχιστο η διαφάνεια τότε δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για τα  "καινοτόμα " και τα "αναχρονιστικά".

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ανάλογες διαδικασίες σε ένα ευρωπαικό κράτος, τη Γερμανία.

Πρώτη ουσιαστική διαφορά:
Στη Γερμανία υπάρχει ο "νόμος περί κομμάτων" που καλύπτει τη διαδικασία και έτσι, στην περίπτωση που κάποιος πολίτης θα προσπαθούσε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα εκλογής θα τιμωρούνται όπως στις εθνικές ή οποιεσδήποτε εκλογές. Μάλιστα, μεταξύ των καταδικασθέντων για τέτοια περίπτωση είναι και Έλληνας υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές που ανακαλύφθηκε να αλλοιώνει τα ψηφοδέλτια μέσω επιστολικών ψήφων.

Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι κάτι ανάλογο δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Δεύτερη ουσιαστική διαφορά
Το SPD έκανε δημοψήφισμα και εκλογή αρχηγού από τη βάση, αλλά αφενός υπήρχε  εκλογικός κατάλογος, αφετέρου ήταν κλειστός και γνωστός εβδομάδες πριν, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην εκλογή του/της επικεφαλής της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας αφού δεν υπάρχει κατάλογος μελών. 

Τρίτη ουσιαστική διαφορά
Η επιστολική ψήφος απευθύνεται στις εκλογές σε όλους τους ψηφοφόρους, ώστε να μειώνεται η αποχή από τη διαδικασία από εκείνους τους ψηφοφόρους που δεν θα μπορούν να βρεθούν στα εκλογικά τμήματα την ημέρα της εκλογής. 

Στη συγκεκριμένη, όμως, διαδικασία θα ψηφίσει - στην καλύτερη εκδοχή - τo 3% του συνόλου των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Δηλαδή το υπόλοιπο 97% θα έχει τη δυνατότητα  να αλλοιώσει δραματικά το αποτέλεσμα. 

Με ποιο τρόπο π.χ. μπορεί να αποτραπεί σε ένα οργανωμένο πανελλαδικό δίκτυο - εκτός του κεντροαριστερού χώρου- να καθορίσει το αποτέλεσμα ; Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει τον τρόπο προστασίας. Αν στην κάλπη  η προσωπική παρουσία εμποδίζει την εκλογονοθεία, στην επιστολική ψήφο δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα εμπόδια.

Ο χρόνος
Ακόμη και αν αύριο το πρωί αποφάσιζε η Επιτροπή τη διεξαγωγή των εκλογών και με επιστολική ψήφο θα χρειαζόταν τουλάχιστον δυο- τρεις μήνες για την ολοκλήρωσή της διαδικασίας και φυσικά με την προυπόθεση ότι τα ΕΛΤΑ θα λειτουργούσαν σε όλες τις περιφέρειες με φυσιολογικούς ρυθμούς. 

Απόλυτη διαφάνεια και διαδικασία όπου δεν θα αλλοιωθεί καθόλου το αποτέλεσμα σίγουρα είναι δύσκολο να βρεθεί. Ακόμη και στη Γερμανία με εμπειρία πολλών δεκαετιών στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου δεν υπάρχει 100% διαφάνεια και μπορεί να αλλοιωθεί αποτέλεσμα. 
Σε κάθε περίπτωση η επιστολική ψήφος είναι μια θετική διαδικασία και πρέπει να υιοθετηθεί ως μοντέλο και στην Ελλάδα.

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με έναν ανοιχτό εκλογικό κατάλογο, όπου δεν υπάρχει καμία απολύτως  ρύθμιση που θα αποτρέπει περιορισμένη ή ακόμα και μαζική αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Να στηθούν εκλογικά τμήματα σε δημοτικά καταστήματα στις περιοχές που λειτούργησαν στις εθνικές εκλογές και ο ενδιαφερόμενος πολίτης να γνωρίζει που θα πάει και παράλληλα να αποτρέπεται η διπλοψηφοφορία. Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν επιλέξουν να ψηφίσουν στην ιδιαίτερη τους πατριδα να δηλωθούν ως "ετεροδημότες" προκειμένου να διαγραφούν από τους εκεί εκλογικούς καταλόγους.

Όσον αφορά τον Ελληνισμό της διασποράς. Να στηθούν κάλπες σε κεντρικές πόλεις και με παρουσία αντιπροσώπων τουλάχιστον 3 υποψηφίων για να εγγυηθούν τη διαδικασία.

ΥΓ1: Εάν και δεν υπάρχει η εμπειρία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και αυτή η διαδικασία, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κλειστός εκλογικός κατάλογος ελοχχεύει, για τους ίδιους ακριβώς λόγους,  τον κίνδυνο  αλλοίωσης του αποτελέσματος.

ΥΓ2:  Η καθιέρωση ενιαίου ποσού συνδρομής σ όσους ψηφίσουν δεν είναι πολιτικά ορθό. Τουλάχιστον οι συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι έπρεπε να είχαν ενταχθεί σε ειδικές κατηγορίες. 

ΥΓ3:    Το 2014 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία στην εκλογή Νομαρχικής Επιτροπής η επιστολική ψήφος. Με τη διαφορά όμως ότι τότε είχαμε 60 συνέδρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου