Σελίδες

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γερμανία προέκυψαν από την ... Κολωνία

Tα αποτελέσματα των εκλογών της Γερμανίας ίσως  αυτή τη φορά να εξηγούνται με  απλές διαπιστώσεις, καθώς φαίνεται ότι  όλα οδηγούν στον ίδιο παρανομαστή. Το "προσφυγικό"
Η Μέρκελ και το CDU δεν έχασαν τα ποσοστά τους, επειδή οι Γερμανοί ήθελαν περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη ή επειδή ήθελαν να τιμωρήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό για την πολιτική της δημοσιονομικής "πειθαρχίας".
Το αντίθετο μάλιστα. Ενισχύθηκαν σημαντικά δυο κόμματα, αυτό του FDP (φιλελεύθεροι) και το AfD (εθνικιστικό) που διεκδικούν την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων ή αυστηρών πολιτικών.

Τη σημαντική του άνοδό το AfD την κέρδισε σχεδόν αποκλειστικά από το "προσφυγικό".  Μάλιστα σε αναλύσεις εκλογολόγων που είδαν το φως της δημοσιότητας στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ τη νύχτα των εκλογών, το 13% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι εκφράζεται από την πολιτική του AfD στο προσφυγικό, ενώ αντίστοιχα το 35% από το CDU, δηλ. σχεδόν τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα συνολικά στις εκλογές.

Το 86% των πολιτών που ψήφισαν το εθνικιστικό κόμμα θεωρούν ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει το μεγάλο αριθμό προσφύγων. 

Ο Σουλτς και το SPD μπορεί να έχασαν ποσοστό επειδή μπήκαν ως δεύτερο κόμμα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό -κάτι που συνήθως συμβαίνει-, αλλά και οι σοσιαλοδημοκράτες ως κόμμα εξουσίας -και όχι διαμαρτυρίας- χρεώθηκαν πολιτικό κόστος, λόγω του προσφυγικού. 500.000 ψηφοφόροι του 2013 μετακινήθηκαν  στο εθνικιστικό κόμμα του AfD.

Ότι κριτική και να ασκήσει κανείς στο SPD για την πολιτική του δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφασίστηκε από την ίδια του την βάση (μέλη του) και ότι κεντρικά θέματα πολιτικής (κατώτατος μισθός, σύνταξη κλπ) κατόρθωσε να τα υλοποιήσει στην 4ετία που πέρασε. Συνεπώς, η εύκολη αιτιολογία ότι έχασε επειδή συγκυβέρνησε με τη "δεξιά" δεν αρκεί.

Το κόμμα της Αριστεράς και των Πρασίνων κατόρθωσαν να διατηρήσουν (με 0,5% άνοδο) τις δυνάμεις τους, αλλά αν υπολογίσει κανείς ότι ήταν τα μοναδικά κόμματα που συμμετείχαν στη Βουλή ως αντιπολίτευση , θα έπρεπε να τα είχαν αυξήσει περισσότερο.
Όμως και αυτά τα κόμματα έχασαν πολλούς ψηφοφόρους προς το Afd (430.000 Linke και 40.000 Grüne - Έρευνα του infratest dimap με βάση τα αποτελέσματα χθες βράδυ στις 9 μ.μ.).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόμμα των LINKE διαφοροποιήθηκε από την Μέρκελ στο προσφυγικό, όσον αφορά την οργάνωσή του. Μάλιστα, η δήλωση της επικεφαλής Βακνεχτ είχε προκαλέσει τότε αντιθέσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα της Αριστεράς. 

Όσο και να ακούγεται απλοικό τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Γερμανία καθορίστηκε από ένα κομμάτι της κοινωνίας που την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, πριν από δυο χρόνια, ένιωσαν να δικαιώνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι του. Ήταν τότε στη γιορτή για την αλλαγή του χρόνου γύρω από το καθεδρικό ναό και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, όταν δέχτηκαν επίθεση από αλλοδαπούς εκατοντάδες πολίτες - κυρίως γυναίκες . Ήταν μόλις 6 μήνες μετά την μεγάλη άφιξη πρσφύγων στη χώρα. 

Αυτό το συναίσθημα ανασφάλειας ήρθε να αξιοποιήσει εκλογικά (όπως συνήθως) το εθνικιστικό κόμμα του AfD. Όπως είχε "αξιοποιήσει" το κλίμα που είχε προκληθεί την περίοδο που είχε εκδηλωθεί η ελληνική δημοσιονομική κρίση.

Και αυτό το πέτυχε. 

Έφερε η Μέρκελ τους εθνικιστές (AfD) στη Βουλή. όπως ισχυρίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές και ο γιός του ιδρυτή του Speigel Augstein (και ζήτησε δημόσια την καταψήφισή της) ;

Εξαρτάται από την οπτική γωνία που θα το δει κανείς. ΑΠό την πλευρά των μελών του CDU, ίσως. Από την πλευρά των προοδευτικών (;) κομμάτων όμως, θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί για την  αντίδρασή τους, εάν η Μέρκελ το 2015 έκλεινε τα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου