Η εκλογή επικεφαλής της ΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες για τον νέο φορέα στο χώρο της "κεντροαριστεράς" έδωσε την ευκαιρία να υλοποιηθεί μια διαδικασία εκλογής από το εξωτερικό με διαφορετικό, από τον παραδοσιακό (εκλογικούς καταλόγους) τρόπο.
Και αποδείχτηκε ότι μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτα τη διαφάνεια, οπότε κατά συνέπεια μπορεί να
χρησιμοποιηθεί και για τις εθνικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, το σύστημα έδωσε λύσεις σε τρία στοιχεία τα οποία πολλές φορές αποτέλεσαν "δικαιολογία" για να μη ψηφιστεί νόμος που να επιτρέπει τη συμμετοχή των Eλλήνων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας/διαμονής τους στο εξωτερικό.
Πρώτον: Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι στον εθνικό κατάλογο εκλογέων, δηλαδή να είναι εγγεγραμμένοι σε ελληνικά δημοτολόγια.
Δεύτερον: Γίνεται αυτόματη διαγραφή του ψηφίσαντα και έτσι αποκλείεται η διπλή ψήφος.
Τρίτον: Η διαδικασία δεν παρουσίασε σε κανένα χρονικό σημείο τεχνικό πρόβλημα
Τι χρειάζεται λοιπόν;
Ένα εκλογικό κέντρο,
ένας -δυο πιστοποιημένοι χειριστές Η/Υ
και ο δικαστικός αντιπρόσωπος
Το κόστος δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς ούτως ή άλλως υπάρχει εταιρεία που αναλαμβάνει τις εκλογές στην Ελλάδα και έτσι η προσθήκη π.χ. 40-50 εκλογικών τμημάτων δεν θα αλλάξει τα δεδομένα.
Στην οργάνωση της προετοιμασίας των εκλογών μπορεί να συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι των Κομμάτων ή οι τοπικές Κοινότητες.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το άλλοτε κεντρικό σύνθημα των συλλογικών φορέων των Aποδήμων για συμμετοχή στις εθνικές εκλογές έχει υποχωρήσει ως θέση ανάμεσα στα αιτήματα. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι δεν βρήκε επί πολλά χρόνια ανταπόκριση και αφετέρου στη γενικότερη αποστασιοποίηση από την πολιτική.
Όμως η πολιτεία οφείλε να σχεδιάζει εξυπηρετώντας τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και του Ελληνισμού. Και η συμμετοχή/ένταξη
των΄Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας ως
πολιτική, αναπτυξιακή, πολιτιστική δύναμη εξυπηρετεί το στόχο της χώρας
μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου