Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ανοιχτή Επιστολή στον Friedhelm Busch

Αξιότιμε Δρ Friedhelm Busch

Σας ακούσαμε χθες στην εκπομπή του Markus Lanz στο ZDF να αναφέρεστε, ως ειδικός του χρηματιστηρίου, στο θέμα της Ελλάδας. Δεν θα σταθούμε στο ύφος και στον υποτιμητικό τρόπο που μιλούσατε για τους Έλληνες (γιατί δεν αναφερόσασταν ούτε στη δημόσια διοίκηση, ούτε στην κυβέρνηση), δεν θα σταθούμε στις ανακρίβειες σας (πχ διογκωμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων), αλλά μιας και από μόνος σας αναφερθήκατε στο σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο για την Ευρώπη, θα σας υπογραμμίσουμε τα λόγια του πρώην καγκελάριου Helmut Schmidt ότι, εκείνοι  που τότε σας βοήθησαν ήταν ακριβώς οι ίδιοι που μέχρι πριν λίγους μόλις μήνες πολεμούσατε. 
Ήταν εκείνοι που, παράλληλα,θρηνούσαν τους εκατομμύρια νεκρούς τους.

Πιστεύω πως αν η επιλογή ήταν ανάμεσα στο να είμαστε ένας λαός που "φοροδιαφεύγει" ή να έχει ξεκινήσει παγκόσμιους πολέμους, θα  επιλέγαμε το πρώτο.

Δεν υιοθετούμε σε καμία περίπτωση την άποψη ότι για όλα φταίνε οι άλλοι ή ότι για όλα φταίνε οι κακοί Γερμανοί. Αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις ευθύνες μας, σε όλα τα επίπεδα. Και δεν  συμμεριζόμαστε εθνικιστικές κορώνες και προκλήσεις.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ο οποιοσδήποτε να μιλά υποτιμητικά για έναν ολόκληρο λαό, κανένα λαό γενικά, τον ελληνικό λαό ειδικά, που δοκιμάζεται σκληρά, εδώ και μια πενταετία.

1 σχόλιο:

  1. Κώστα, πολύ καλά κάνεις και γράφεις την επιστολή. Αλλά θα πρέπει να της δώσεις δημοσιότητα μέσω του γερμανικού τύπου. Εμείς η γηγενείς αισθανόμαστε μεν καλά που του τα χώνεις αλλά σημασία έχει να φτάσει η άλλη άποψη και στο γερμανικό κοινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή