Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Το βίντεο στο Μετρό της Αθήνας- 'Εχει ανάγκη η Ελλάδα αυτές τις πρακτικές;  Σίγουρα δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να θεωρεί λάθος τη διεκδίκηση αποζημίωσης (για το κατοχικό δάνειο) από την Γερμανία. Μπορεί να διατυπώθηκαν κάποιες ενστάσεις όσον αφορά την εικόνα συμψηφισμού -  με το χρέος της χώρας – που δόθηκε, αλλά επί της ουσίας το αίτημα θεωρείται δίκαιο και ιστορικά και ηθικά.
    Ιδιαίτερα όταν έχει αποδειχτεί πλέον, ότι οι δυνάμεις που προχώρησαν στη συμφωνία επανένωσης των δυο Γερμανιών έσπευσαν να διασφαλίσουν, μέσω συγκεκριμένης διατύπωσης, την απαλλαγή της ενωμένης Γερμανίας από ενδεχόμενες αποζημιώσεις σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου.
    Επιπλέον, δεν ήταν λίγες οι δυνάμεις που μίλησαν μέσα στην ίδια την Γερμανία υπέρ της υποχρέωσής της να εξετάσει το θέμα ανεξάρτητα από τη νομική πλευρά του θέματος.
    Με αυτή την έννοια, η εκστρατεία ενημέρωσης του γερμανικού λαού που πραγματοποίησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος ήταν στην σωστή κατεύθυνση και σε επίπεδο ουσίας, αλλά και επικοινωνίας.
    Η απόφαση, όμως, να προβάλλεται στις στάσεις του Μετρό στην Αθήνα βίντεο με την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα είναι από πολλές απόψεις λάθος. Σε επίπεδο πολιτικό και επικοινωνιακό, αλλά και όσον αφορά την αισθητική, για μια χώρα που θέλει να είναι ανοιχτή, ώστε να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.
    Αλήθεια σε ποιον απευθύνεται το βίντεο αυτό;
    Στα 2,5 περίπου εκατομμύρια Γερμανούς επισκέπτες ;  Θέλουμε να τους υπενθυμίσουμε στις διακοπές τους το τι εγκλήματα έπραξαν οι πρόγονοι τους;  Δεν το έχουν ανάγκη, καθώς εκατοντάδες εκπομπές και εκδηλώσεις στην ίδια τους τη χώρα, τους παρουσιάζουν την ιστορία. Στους υπόλοιπους επισκέπτες; Σε κάποιους που προέρχονται επί το πλείστον από χώρες που έζησαν την γερμανική κατοχή; Θέλουμε να τους υπενθυμίσουμε πόσο "κακοί" είναι οι Γερμανοί; Με ποιό στόχο;  
    Μήπως απευθύνεται στους Έλληνες; Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να καλύψουμε κάποια κενά στην ιστορία της χώρας μας; Όπως σε όλα τα κράτη του κόσμου, η εκπαίδευση είναι εκείνη που θα καλύψει αυτό το "κενό".
    Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος διαφωνίας με αυτήν την απόφαση της Κυβέρνησης είναι ότι μας θυμίζει λειτουργίες και πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, αφού με τις πράξεις και τις ενέργειες αυτές επιδιώκει την ενίσχυση του φανατισμού και μιας ψεύτικης «εθνικής υπερηφάνειας» βάζοντας στο στόχαστρο έναν λαό.
    Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ανάγκη, ούτε μια «αριστερή» κυβέρνηση ούτε, πολύ περισσότερο, η Ελλάδα. 

1 σχόλιο:

  1. Νηφάλια κα ρεαλιστική η επιχειρηματολογία του σχολίου. Για μια ακόμη φορά, πρόκειται κι εδώ, δυστυχώς, για απαράδεκτα επιπόλαιο, κοντόφθαλμα λαϊκίστικο και αυτοκαταστροφικό στρουθοκαμηλισμό των κυβερνώντων. Ευτυχώς, τουλάχιστον, που οι όποιοι - φίλοι ακόμη της Ελλάδας - γερμανοί τουρίστες σπάνια χρησιμοποιούν το μετρό της Αθήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή