Μέσα στη ροή των δραματικών για τη χώρα μας εξελίξεων, η αγωνία των Απόδημων δεν μπορεί να απασχολεί κανένα, αφού άλλωστε εκ προοιμίου θεωρούν όλοι, ότι οι εκτός Ελλάδας είναι ασφαλείς.
Όμως, οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, δεν περιορίζονται σε μια συναισθηματική και πατριωτική σχέση με την Ελλάδα, αλλά έχουν άμεση σχέση με την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και ιδιαίτερα, την οικονομική της κατάσταση, αφού πληρώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ
Η χιλιοειπωμένη ατάκα «εσείς ζείτε μια χαρά στο εξωτερικό» δεν ισχύει, τουλάχιστον, για όσους από αυτούς φορολογούνται (και σωστά φορολογούνται) για τα έσοδά τους στη χώρα μας, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, δέχονται μειώσεις στις συντάξεις τους (όσες έχουν λάβει πριν την μετανάστευση), εκείνους που στην χώρα μας ζουν ή σπουδάζουν τα παιδιά τους, έχουν καταθέσεις, πληρώνουν ασφάλιστρα αυτοκινήτου, φόρους μεταβίβασης κληρονομιάς κλπ.
Και αν θέλουμε να σημειώσουμε κάποιους, που πραγματικά είναι ανεύθυνοι για την δημοσιονομική κρίση στη χώρα, αυτοί θα είναι (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) όσοι εδώ και πολλά χρόνια μετανάστευσαν και δεν συμμετείχαν άμεσα στην λειτουργία των κρατικών λειτουργιών και θεσμών.
Όμως, οι Απόδημοι, για άλλη μια φορά, θα είναι θεατές στην απόφαση του ελληνικού λαού την ερχόμενη Κυριακή.
Το αίτημα για συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών στις εθνικές εκλογές και στα δημοψηφίσματα είχε καταρχήν ως στόχο την πραγματική σύνδεση Αποδήμων και της Μητρόπολης και την αξιοποίησή τους ως αναπτυξιακό, επιστημονικό και πολιτισμικό κεφάλαιο.
Τα τελευταία χρόνια, οι περιστάσεις αποδεικνύουν ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας να επιτραπεί η συμμετοχή τους σε διεργασίες όπως π.χ. το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Φυσικά, δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση, καθώς με τον τρόπο που οργανώθηκε το δημοψήφισμα δεν άφηνε περιθώρια να διοργανωθεί κάτι αντίστοιχο στις Πρεσβείες και στα προξενεία. Αλλά, πλέον, ως θέμα αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου