Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Πως αντιμετωπίζαμε τη βία στα «γήπεδα» του subutteo

Στην εποχή που τα παιχνίδια είναι πλέον ηλεκτρονικά, το άκουσμα του "subutteo" στους περισσότερους νέους δεν λέει κάτι. Subutteo είναι  το παιχνίδι επιτραπέζιου ποδοσφαίρου με τσόχα 70χ110 εκ, 2 ομάδες (20 παίχτες & 2 τερματοφύλακες συνολικά), μπάλα, 2 τέρματα, διαιτητές, κερκίδες, φιλάθλους.
Στο παιχνίδι αυτό που μπορεί να το βρει κανείς ακόμα και σήμερα  -αλλά είχε τη δόξα του στις δεκαετίες του 70 και 80- φτιάχναμε μόνοι μας
τους κανόνες. Για να κάνουμε το «άθλημα» πιο ελκυστικό, μέσα στους κανόνες υπήρχαν και κανόνες αντιμετώπισης της βίας.

Το μόνο που επιτρέπαμε τότε ήταν οι φίλαθλοι να πετούν χαρτάκια (επιρροή από το παγκόσμιο κύπελλο στην Αργεντινή το 1978). Άλλοι κανόνες ήταν:

Αν κάποιοι μεμονωμένοι φίλαθλοι πετούσαν φωτοβολίδα ή άναβαν πυρσούς,  η ομάδα τους τιμωρούνταν με 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Αν ήταν οργανωμένη η ρήψη φωτοβολίδων τότε 7 αγωνιστικές που διπλασιάζονταν σε περίπτωση επανάληψης. Η επανάληψη ίσχυε για δυο αγωνιστικές περιόδους.

Αν κάποιος πετούσε αντικείμενο, ότι και αν ήταν αυτό, και χτυπούσε παίκτη, διαιτητή, εκπρόσωπο ομάδας, τιμωρούνταν με μείον 3 βαθμούς και κατακύρωση αγώνα για την αντίπαλη ομάδα.

Αν δεν κατέβαιναν υβριστικά πανό μετά από μια προειδοποίηση, ο αγώνας διακόπτονταν  και γινόταν κατακύρωση αποτελέσματος υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

Φίλαθλοι  με βίαιη συμπεριφορά  είχαν 15ετή αποκλεισμό από το γήπεδο, ακόμη και εκείνοι που θα συνελάμβανε  η αστυνομία εκτός γηπέδου.

Δήλωση υβριστική από παράγοντα προς άλλη ομάδα του στερούσε την δυνατότητα εισόδου στο γήπεδο για 3 αγωνιστικές και σε περίπτωση επανάληψης του παραπτώματος,  πολλαπλασιαζόταν.

Άσεμνη συμπεριφορά ποδοσφαιριστή ή παράγοντα προς φιλάθλους τιμωρούνταν με 2 αγωνιστικές και υψηλό χρηματικό ποσό.

Οι φύλακες είχαν κίνητρα να ελέγχουν αποτελεσματικά για αντικείμενα τους φιλάθλους κατά την είσοδό τους.

Το κόστος της αποκατάσταση των ζημιών που θα προκαλούνταν από οπαδούς στο γήπεδο ή γύρω απ αυτό αναλαμβάναν οι ομάδες. Ακόμη και τις πέραν του κανονικού  υπερωρίες των αστυνομικών δυνάμεων.

Αμφισβητούμενη φάση;

Κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα στη διάρκεια του αγώνα να ζητήσει από το διαιτητή να δει μέσω βίντεο αμφισβητούμενη φάση (3 φορές η κάθε ομάδα). Και μη προφασιστεί κάποιος ότι αν αυτός ο κανόνας είχε εφαρμογή και στους κανονικούς αγώνες,  θα χαλάσει το ποδόσφαιρο με τις καθυστερήσεις καθώς σήμερα οι αγώνες  στην Ελλάδα διαρκούν το λιγότερο 95-97 λεπτά (έως και κάτι ώρες).

Εμείς που παίζαμε στο subutteo δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα βίας με τα παραπάνω μέτρα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν είμασταν ιδιοκτήτες ούτε τηλεοπτικών καναλιών, ούτε πλοίων, ούτε δημόσια έργα αναλαμβάναμε, ούτε εταιρίες στοιχημάτων είχαμε, ούτε εταιρίες πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου