Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Tι είναι η Bürgerversicherung την οποία θέτει ως όρο το SPD για συνεργασία;

Ενας από τους όρους που θέτει το SPD για κυβερνητική συνεργασία με το CDU είναι η Bürgerversicherung (ασφάλιση πολιτών).
 
Τι είναι όμως ακριβώς η ασφάλιση αυτή;

Ας ξεκινήσουμε με το τι ισχύει σήμερα.

Στην Γερμανία - σ αντίθεση με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης -υπάρχει διπλό σύστημα ιατρικής ασφάλισης. Η δημόσια και η ιδιωτική.

Η δημόσια ασφάλιση λειτουργεί με την αρχή της "ισότητας'. Ο κάθε εργαζόμενος πληρώνει μηνιαία μ.ο. 15,7% από το μεικτό εισόδημά του στον ασφαλιστικό φορέα. ενώ ένα μερίδιο από αυτό το πληρώνει ο εργοδότης (7,3%). 
Πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι στη δημόσια ασφάλιση δεν πληρώνουν οι ασφαλισμένοι  επιπλέον για το ποσό άνω των 4.425 € του εισδήματος. 

Ιδιωτική ασφάλιση ασθενείας μπορεί να έχει ο δημόσιος υπάλληλος, ο ελεύθερος επαγγελματίας και οι μεγαλοεισοδηματίες (άνω των 4.950 € μηναίο μεικτό εισόδημα) οι οποίοι έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης,. 
Οι ασφαλιστικοί φορείς ασθενείας προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους των ιδωτικών ασφαλειών και η αντιμετώπισή τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σαφώς καλύτερη από τους ασφαλισμένους σε δημόσια ασφάλιση.  
Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους καθώς και από τα "πακέτα" προσφοράς που επιθυμούν

Στη Γερμανία το 10% των πολιτών έχει ιδιωτική ιατρική ασφάλιση και το 90% δημόσια ασφάλιση.
 
Η πρόταση του SPD δηλ η Bürgerversicherung είναι η καθιέρωση μια είδους ασφάλιση για όλους. Να μην υπάρχει δηλαδή η ιδιωτική ιατρική ασφάλιση.
CDU/CSU δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα υπέρ και τα κατά

Τα επιχειρήματα του υπέρ είναι:
  • Μπορεί με τον τρόπο αυτό να μειωθεί το ποσοστό στο 12% από 15,7% που είναι σήμερα, δηλ να μειωθεί το μερίδιο εισφορών τόσο του ασφλαισμένου όσο και του εργοδότη.
  • Θα μειωθεί το εργατικό κόστος για τον εργοδότη.
  • Όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες παροχές
  • Χωρίς τους ιδιωτικά ασφαλισμένους οι γιατροί δεν θα έχουν λόγο να επιλέγουν περιοχές που ζουν περισσότεροι ιδιωτικά ασφαλισμένοι και έτσι να υπάρχει έλλειψη στις περιοχές που ζουν κυρίως ασφαλισμένοι στη δημόσια ασφάλιση.
  • Οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτική ασφάλιση αλλά με όχι ιδιαίτερα μεγάλο εισόδημα θα έχουν μείωση στις εισφορές τους αφού πλέον η εισφορά δεν θα καθορίζεται από τα "πακέτα προσφοράς" αλλά από το μεικτό εισόδημα.
Τα επιχειρήματα του κατά είναι:
  • Η απουσία ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων ασφαλιστικών φορέων θα καταλήξει εις βάρος της καινοτομίας στον τομέα της ιατρικής
  • Μια έρευνα της Hans Böckler Stiftung θέλει στην περίπτωση που καθιερωθεί μια, ενιαία, ασφάλιση ασθενείας να χάνονται 51.000 θέσεις εργασίας από τις ιδιωτικές ασφάλειες (εδώ βέβαια είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι αντίστοιχες έρευνες είχαν γίνει και πριν την καθιέρωση του κατώτερου ωρομισθίου οι οποίες ποτέ δεν επαληθεύτηκαν).
  • Λόγω της διαδικασίας κατανομής των εσόδων των ταμέιων θα αυξηθούν, μακροπρόθεσμα τα ποσοστά εισφορών των ασφαλισμένων.
Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση επί ενός ουσιαστικού θέματος μόνο σε καλό μπορεί να καταλήξει
Επιμέλεια: Κώστας Τάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου