Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Γερμανία: Αυτή την Κυριακή τελειώνουν πρόωρα οι εκλογές του Σεπτεμβρίου;

Στην πολιτική οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις είναι μη ασφαλείς, καθώς υπάρχει ο παράγοντας "απρόβλεπτο" στις εξελίξεις.

Γεγονός όμως είναι ότι οι κρατιδιακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας την ερχόμενη Κυριακή (Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία), με 18 εκ κατοίκους και 13 εκ περίπου ψηφοφόρους, θα καθορίσουν κατά πολύ το κλίμα μέχρι τις εθνικές του Σεπτεμβρίου.


Θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει «αγωνία» για το αποτέλεσμα ή εάν θα πρέπει να θεωρούμε ότι η Μέρκελ θα είναι για την επόμενη 4ετία και πάλι καγκελάριος.

Γεγονός είναι ότι η Μέρκελ μετά την ανάδειξη του Σουλτς στην ηγεσία του SPD και στο κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε στις τάξεις του, κράτησε μια στάση απίστευτης ψυχραιμίας.  Ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ακόμη να προηγείται ο Σουλτς και τα στελέχη των χριστιανοδημοκρατών ζητούσαν «αντίδραση», η Μέρκελ δεν «βιάστηκε».

Προφανώς η Μέρκελ στηρίχτηκε σε δυο σημεία:
Το πρώτο και ουσιαστικό ότι ο μέσος πολίτης «περνάει» καλά και δύσκολα μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα ανατροπής και το δεύτερο, ότι ο Σουλτς δεν μπορεί να έχει τις δημόσιες παρεμβάσεις που έχει η ίδια η Μέρκελ, η οποία από το ένα διεθνές φόρουμ στο άλλο καλλιεργεί την εικόνα της, την οποία  ταυτοποιεί με την εκπρόσωπο της Γερμανίας.

Επίσης, την περίοδο από την ανάδειξη του Σουλτς και μετά, σταμάτησαν για λόγους «αυτοπροστασίας» και οι φωνές αμφισβήτησης της Καγκελαρίου από το ίδιο της το κόμμα, αλλά και από το αδερφό κόμμα το CSU.

Το SPD βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση και αυτό το έδειξαν οι εκλογές την τελευταία Κυριακή στο Σλέσβιχ Χόλσταιν. Κατέβηκε με το σύνθημα «κοινωνική δικαιοσύνη». Όμως, τι τύχη μπορεί να έχει όποιος προτάσσει ένα τέτοιο μήνυμα, όταν σε δημοσκόπηση η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του κρατιδίου δεν θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης ;

Τα αποτελέσματα των δυο τελευταίων κρατιδακών εκλογών 
2012 (πρόωρες) 2010
SPD 39,1 34,5
CDU 26,3 34,6
Gruene 11,3 12,1
FDP 8,6 6,7
Piraten 7,8 1,5
LINKE 2,5 5,6
Την παρούσα κυβέρνηση αποτελούν SPD και κόμμα Πρασίνων (Gruenen) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου