Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Ώρα να επαναφέρουμε την ενότητα του οργανωμένου Ελληνισμού στο Μόναχο

Αποτελεί κοινό μυστικό στους φορείς του Ελληνισμού του Μονάχου - την μεγαλύτερη ελληνική παροικία στην Ευρώπη εκτός Ελλάδας - ότι τα τελευταία χρόνια υποβόσκει μια αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Όλοι οι σχεδιασμοί για ένα βήμα προς τα εμπρός γίνονται θύματα αυτής της αντιπαράθεσης. Ο κίνδυνος να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να δημιουργηθούν επιπλέον φυγόκεντρες δυνάμεις εις βάρος της ενωτικής δράσης και συλλογικής έκφρασης είναι περισσότερο από ποτέ ορατός.

Για να πάμε μπροστά οφείλουμε να ορίσουμε μια κόκκινη
γραμμή και να ξεκινήσουμε άμεσα έναν διάλογο για το πως θα μπορέσει να επιτευχθεί η ενότητα τουλάχιστον ως προς την κατεύθυνση  των κοινών δράσεων. Το παρελθόν δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμα τη δικαιολογία που δεν γίνεται αυτό το βήμα μπροστά, πέρα βέβαια, από το γεγονός ότι η αναμόχλευσή του ΔΕΝ ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία της πόλης.

Μια βασική παραδοχή
Άσχετα από τις αδυναμίες (λειτουργικές - οργανωτικές.οικονομικές ) η Κοινότητα είναι το όργανο συλλογικής έκφρασης του οργανωμένου, και όχι μόνο, Ελληνισμού της περιοχής.

Αν η σημερινή μορφή της Κοινότητας είναι αυτή που μπορεί να ανταποκριθεί στην εποχή που διανύουμε είναι ένα θέμα για να τεθεί σε διάλογο, όπως επίσης, αν και πώς οι μορφές οργάνωσης και δράσης πρέπει να προσαρμοστούν ή όχι.

Για να ξεκινήσουμε όμως το διάλογο πρέπει να έχουμε συμφωνήσει πρώτα από όλα στο τι σημαίνει Ελληνισμός στο Μόναχο, ποιος ο ρόλος που έχει, ποιος εκείνος που μπορεί να έχει και πώς εξυπηρετεί τις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής παροικίας.

Και αυτό προϋποθέτει έναν ουσιαστικό και προπάντων ειλικρινή διάλογο. Μακριά από τις εκλογικές και τις όποιες διαδικαστικές αγκυλώσεις.

Στο πνεύμα αυτό, το σημερινό Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας  οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε μια ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους συνέλευση με αποκλειστικό θέμα συζήτησης ,,το μέλλον της Κοινότητας και του οργανωμένου Ελληνισμού στο Μόναχο".

Εκεί θα καταστεί δυνατό να συζητηθούν τα πάντα. Σημαντικό είναι στη συζήτηση αυτή να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και όσοι δεν ανήκουν σε συλλόγους, αλλά είναι από δεκαετίες μέλη της Κοινότητας, οι οποίοι έχουν, επίσης, το δικαίωμα να συναποφασίσουν.

Όσοι λειτουργώντας με περίσσια ,,αλαζονεία,, πιστεύουν ότι θα μπορούν να ,,επιβληθούν,, τους υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργούν άτυπα τουλάχιστον τρεις πόλοι σε επίπεδο οργανωμένων φορέων στον Ελληνισμό (άλλοι τόσοι εκτός φορέων), αλλά προπάντων, υπάρχει μια κοινωνία που  
-εκ των πραγμάτων δίκαια- αδιαφορεί για αυτού του είδους τις πρακτικές.

Ο Ελληνισμός του Μόναχο ό,τι πέτυχε, το πέτυχε με ενότητα στους στόχους, στις αποφάσεις και στις δράσεις του  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου