Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Οδηγούμαστε σε νέου τύπου κόμματα στην Ελλάδα ; - Σύγκριση με την Γερμανία

Η συνθετότητα της ιδιότητας μέλους κόμματος στην Ελλάδα - Οδηγούμαστε σε νέου τύπου κόμματα στην Ελλάδα ; - Σύγκριση με την Γερμανία

Τέσσερα τουλάχιστον κόμματα στην Ελλάδα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25) επιλέγουν πλέον ανοιχτές διαδικασίες για την εκλογή οργάνων (άλλα σε λιγότερες άλλα σε περισσότερες διαδικασίες τους). 

Η συνθετότητα της ιδιότητας μέλους κόμματος στην Ελλάδα - Οδηγούμαστε σε νέου τύπου κόμματα στην Ελλάδα ; - Σύγκριση με την Γερμανία

Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία "πανηγυρίζουν" συνήθως για την μεγάλη συμμετοχή "μελών" .

Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να έρχεται να ανατρέψει τις παλιού τύπου διαδικασίες που ενδεχομένως και να έχουν ξεπεραστεί από το χρόνο και υπό αυτό  το πρίσμα να αποτελούν αναγκαιότητα για άνοιγμα στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο του κάθε κόμματος.

Άλλωστε η κρίση των κομμάτων δημιουργούσε πράγματι ένα ερώτημα κατά πόσο οι οργανώσεις ενός κόμματος αντιπροσώπευαν με τις αποφάσεις τους, τους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος της τοπικής κοινωνίας.

Όμως για την ορθή αποτύπωση της πραγματικότητας οφείλουν τα κόμματα να οριοθετήσουν και εκ νέου τον όρο "μέλος".  Γιατί μέλος σ ένα κόμμα, φορέα ακόμη και σ έναν σύλλογο είναι το άτομο που έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα και πολύ περισσότερα του δίνεται η δυνατότητα να συνδιαμορφώνει τις πολιτικές και τις αποφάσεις μέσω διαδικασιών (π.χ. διαβούλευσης, συνελεύσεων).

Στην Ελλάδα, από τις διαδικασίες τον τελευταίο καιρό εμφανίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν συγκεντρωτικά σχεδόν 400.000 μέλη ! 

Συγκριτικά, το CDU στην Γερμανία των 80 εκ κατοίκων έχει 384.000 μέλη, το SPD 400.000 περίπου μέλη, το κόμμα των Πρασίνων 100.000 μέλη ( 6.852.206 ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογές) και το CSU της Βαυαρίας των 2.402.827 ψηφοφόρων έχει 132.503 μέλη. 

Έτσι,  τα 7 μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας έχουν συνολικά 1.204.000 μέλη (στοιχεία 2021).

(Εδω αξίζει ίσως να αναφέρουμε ότι στην Γερμανία η τήρηση του καταστατικού ενός κόμματος είναι θέμα της Πολιτείας και όχι αποκλειστικότητα του ίδιου του κόμματος)  

Τέλος ας δούμε ένα ακόμη αριθμητικό στοιχείο που απεικονίζει τη μεγάλη διαφορά Ελλάδας - Γερμανίας στο συγκεκριμένο θέμα:

Συγκεντρωτικά τα μέλη των 4 ελληνικών κομμάτων που προανφέρθηκαν αντιστοιχούν  στο 13,8 % (περίπου)του συνόλου των φηφισάντων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019. Αντίστοιχα το σύνολο των μελών των 7 μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας αποτελεί το 2,56% (περίπου) των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2021.

Μι ρομαντική ίσως ερμηνεία των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας θα μπορούσε να είναι ότι οι Έλληνες είναι περισσότερο πολιτικοποημένοι και υπέρμαχοι της "συμετοχικής δημοκρατίας" . 

Μια άλλη, ίσως πιο ρεαλιστική προσέγγιση, θέλει το συμπέρασμα να το βγάζουν οι κάλπες των επόμενων εκλογών, τότε που θα αναμετρηθούν η "επικοινωνία" με τα "θέλω" της ελληνικής κοινωνίας. Και τότε θα αποδειχτεί στην πράξη αν θα δικαιωθεί ή όχι ο νέος δρόμος που φαίνεται να επιλέγει το ένα μετά το άλλο κόμμα στην Ελλάδα. 

ΥΓ. Για τους απόδημους - Ελληνες στο εξωτερικό- θα είχε σημασία να πληροφορηθούμε αν η ηλεκτρονική διαδικασία ψηφοφορίας στις χθεσινές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε προβλήματα και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε διαδικασίες όπως οι εθνικές εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου