Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

O απολογισμός για τον Ελληνισμό του Μονάχου το 2018

Όπως κάθε χρόνο, και φέτος, θα επιχειρήσουμε τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.

H χρονιά που τελειώνει είχε τρία κυρίαρχα θέματα. Και  αναφερόμαστε σε κυρίαρχα  θέματα
τα οποία είτε κινητοποίησαν στον Ελληνισμό της πόλης μας είτε τον απασχόλησαν ιδιαίτερα είτε επηρεάζουν το μέλλον του

«Μακεδονικό»
Ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τον Ελληνισμό. Οι εξελίξεις βρήκαν πάνω από 1.200 Έλληνες (σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας) να συγκεντρώνονται τον Φεβρουάριο στην Königsplatz προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην δρομολογούμενη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων. Το θέμα ήταν από κυρίαρχα θέματα και στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ επίσης 5 τοπικοί σύλλογοι διοργάνωσαν εκ νέου εκδήλωση – ομιλία για το θέμα μέσα Δεκεμβρίου.


Η κινητοποίηση για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου
Θα πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω στο χρόνο για να εντοπίσουμε ανάλογη κινητοποίηση του Ελληνισμού. Βοηθούμενοι από τα κοινωνικά δίκτυα οι ενορίες Αγ. Γεωργίου και Αγ. Πάντων μαζί με τους συλλόγους Μονάχου συγκέντρωσαν τόνους από είδη πρώτης ανάγκης που μεταφέρθηκαν στην Αττική.
Κινητοποιήσεις έγιναν και μεμονωμένα είτε από την πρωτοβουλία Ελλήνων Ιατρών είτε τη Λέσχη επιστημόνων. Ανάλογες εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν και από συλλόγους και κοινότητες στα περίχωρα όπως Augsburg, Haar, Karlsfeld

Τέλος,  η 4η φιλανθρωπική εκδήλωση Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων έστειλε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο ορφανοτροφείο Λύρειο Ίδρυμα που καταστράφηκε από τη φονική πυρκαγιά.

Tο υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον Ελληνισμό σε μικρότερη ένταση αλλά το αναφέρουμε επειδή πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει τις εξελίξεις αφού από ότι δείχνουν τα γεγονότα αποτελεί πλέον μια προσπάθεια που τελείωσε άδοξα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το τέλος που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής πλευράς και Δήμου Μονάχου θέλει την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου, την οριστική μεταφορά του οικοπέδου στην ιδιοκτησία του Δήμου και το χτίσιμο (στο μισό) του οικοπέδου ενός κτιρίου από τους Γερμανούς για να στεγαστούν ελληνόπουλα. Τα παραπάνω στοιχεία μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας δεν έχει επίσημα ενημερώσει για τις εξελίξεις και οι  πληροφορίες μας προέρχονται μόνο από τη γερμανική πλευρά.

Οργανωμένοι φορείς - συλλογικότητες - δράσεις
Ο Σύλλογος Ποντίων παραμένει ο μεγαλύτερος και μαζικότερος (σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις) σύλλογος στο Μόναχο. Φέτος είχε την τιμητική του, καθώς στον προαύλιο χώρο της ενορίας των Αγίων Πάντων τοποθετήθηκε μνημείο προς τιμή της γενοκτονίας των Ποντίων. Η αποκάλυψη του οποίου έγινε την ημέρα της εκδήλωσης για την επέτειο. Μάλιστα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην αποστολή του Συλλόγου στην Κίνα για να συμμετέχει στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού του Πεκίνου (20th Beijing International Tourism Festival)

Ο Σύλλογος Κρητών είχε ιδιαίτερα μαζικές εκδηλώσεις τόσο στις εκδηλώσεις πρωτοχρονιάς όσο και της παραδοσιακής με το ψήσιμο αρνιών. Όπως πάντα συμμετείχε και συνεργάστηκε σε πολλά επίπεδα με φορείς και άλλους συλλόγους ενώ στη σύνθεσή του υπήρξε μια καθοριστική αλλαγή, καθώς ο επί πολλά χρόνια Πρόεδρός του, Μανώλης Κουγιουμουτζής (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών), δεν έθεσε, μετά από πολλά χρόνια, υποψηφιότητα και έτσι, νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Στέλιος Αντωνάκης. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του χορευτικού «Βιγλάτορες» που ταξίδεψε από την Κρήτη να παρουσιάσει το πρόγραμμα του στο Μόναχο.

Η Ηπειρωτική Κοινότητα ξεκίνησε με τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή της τον εορτασμό των 50χρονων. Η Ηπειρωτική Κοινότητα είναι από τους Συλλόγους, όπως και οι Σύλλογοι Κρητών, Ποντίων, Θρακιωτών, που συμμετέχουν σε πολλές κοινές δράσεις και εκδηλώσεις (Παλλάδιο, ελληνοβαυαρική κλπ). Η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου προχώρησε και επίσημα φέτος στην ίδρυση ανεξάρτητου τμήματος νεολαίας της Ηπειρωτικής Κοινότητας. Ετσι αποτελεί - μετά το σύλλογο Ποντίων- τον δεύτερο Ελληνικό σύλλογο με ανεξάρτητο τμήμα νεολαίας. Η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου συμμετείχε με το χορευτικό της -για 3η συνεχόμενη φορά -στις κεντρικές εκδηλώσεις στα γενέθλια της πόλης του Μονάχου

Οι σύλλογοι Θρακιωτών, Ιονίων, Αιγαίου και Ελασσονιτών ενισχύουν την εθνικοτοπική δράση τους,  με την λειτουργία χορευτικών συγκροτημάτων, με νέες και νέους, που πλαισιώνουν τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις (σε ιστορικές επετείους, μουσικοχορευτικές κα).


Ο σύλλογος Θρακιωτών είχε -όπως και οι Κρήτες - αλλαγή στη διοίκηση, αφού μετά από πολύχρονη προσφορά απεχώρησε από το ΔΣ, ο επί έτη Πρόεδρος, Χρήστος Γουλιαμάνης και νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Ηλίας Νταλακίδης. Φέτος, ο σύλλογος Θρακιωτών μας έφερε πιο κοντά στα έθιμά της περιοχής με την εκδήλωση «Θρακικό Κουρμπάνι» που οργάνωσε πριν από ένα περίπου μήνα.


Επίσης, οι σύλλογοι Θρακιωτών και Ποντίων διοργάνωσαν δράσης κοινωφελούς χαρακτήρα βοηθώντας ιδρύματα της περιοχής τους.


Οι Σύλλογοι Δραμινών, Σερραίων και Κοζανιτών απευθύνονται περισσότερο στο στενό κύκλο των μελών και φίλων τους, ενώ ο Σύλλογος Σερραίων συμμετείχε με το χορευτικό του σε διάφορες εκδηλώσεις όμορων Δήμων. Οι σύλλογοι Κοζανιτών συμμετείχαν ως διοργανωτές στην 4η φιλανθρωπική ενώ ο σύλλογος Σερραίων την υποστήριξε.


Η Λέσχη Επιστημόνων και το Λύκειο Ελληνίδων συνεχίζουν τις θεματικές και πολιτιστικές τους δράσεις - εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Και οι δυο φορείς έχουν καθιερωθεί ως μέρος των φορέων του οργανωμένου Ελληνισμού και συνεργάζονται ενεργά ανά περίπτωση μ αυτούς.


Ο σύλλογος "Φιλαρμονία" έκανε και φέτος, αισθητή την παρουσία του, ενώ είναι από τους ελάχιστους φορείς που απευθύνεται τόσο σε Έλληνες όσο και σε Γερμανούς.


Το Ίδρυμα Παλλάδιον συνέχισε τις δράσεις του στο επίπεδο της προώθησης του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας με διαλέξεις, ανταλλαγές μαθητών Ελλάδας – Γερμανίας, προγράμματα σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις με τη Ορθόδοξη θεολογική σχολή του LMU αλλά και με γερμανικά ιδρύματα όπως την Hans Seidel Stiftung ή την Georg-von-Vollmar Akademie.. Φέτος, υπήρξαν και επιπλέον δράσεις όπως σεμινάρια για μαθητές/τριες των Ελληνικών Σχολείων με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», διαλέξεις για γονείς κλπ


Το Ίδρυμα Παλλάδιον, η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων και το Λύκειον Ελληνίδων συνεργάστηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού ή επιστημονικού περιεχομένου, οι οποίες  στέφηκαν με επιτυχία.

Ο Σύλλογος Λόγου και Τέχνης κινητοποιήθηκε και φέτος "αθόρυβα" σε δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου π.χ. με την εκδήλωση- παρoυσίαση αρχαίων νομισμάτων στο Haar σε συνεργασία με εθνικοτοπικούς συλλόγους του Μονάχου και την τοπική Ελληνική Κοινότητα Haar.

Με δράση στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού στη χώρα μας κινήθηκε και φέτος - πέρα από τις καθιερωμένες δράσεις του - το "Ελληνικό Σπίτι" Μονάχου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εκδηλώσεις και δράσεις για υπερήλικους, αλλά και στη συνεργασία με γερμανικούς φορείς και φορείς άλλων εθνοτήτων, ενώ συνέχισε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του (π.χ καλοκαιρινή εκδήλωση) και τη συμμετοχή του σε δράσεις του συνοικιακού συμβουλίου του Βεστεντ.

Οι ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι είχαν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, αλλά και τις άλλες ομάδες, όπως Γαλανόλευκος Ντάχαου, FC Pontos και FC Hellas να φέρουν καλά αποτελέσματα.

Τον τίτλο της ομάδας της χρονιάς φέρει φυσικά, η ομάδα καλαθοσφαίρισης BC Hellenen, της οποίας η ανοδική  πορεία συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά. .

Άξια αναφοράς είναι η παιδική χορωδία "Μελωδία", υπό την εποπτεία  του π. Γεωργίου Βλέτση, η οποία μάλιστα συμμετείχε σε διάφορες ποιοτικές εκδηλώσεις όπως τη 2η Ελληνοβαυαρική συναυλία τον Ιούλιο μαζί με την Χορωδία Δωματίου του Γυμνασίου Βίτελσμπαχερ στο Münchner Künstlerhaus. Συμμετείχε επίσης  στο  8o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ - ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τον Απρίλιο

Η "Μπουάτ" καθιερώθηκε απόλυτα στο χώρο της διαφορετικής διασκέδασης στην πόλη και αυτό αποδεικνύεται από  το γεγονός ότι σε όλες τις βραδιές προπωλεί τα εισιτήρια. Φέτος, έκλεισε τη χρονιά με μια διαφορετική προβολή, την μουσική με τα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.

Το μουσικό συγκρότημα "Ηχοχρώματα" και εφέτος αφιλοκερδώς κάλυψε την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση των φορέων, ενώ το Ωδείο GENIMA ήταν χορηγός της φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Τα μουσικά σχήματα αυτά ενισχύουν την κάλυψη με ποιοτική μουσική στις εκδηλώσεις. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που καλύπτουν εκδηλώσεις του Ελληνισμού της πόλης του Μονάχου όπως π.χ. "τα παιδιά του Μονάχου" (συμμετείχε και φέτος αφιλοκερδώς στη φιλανθρωπική), αλλά και μουσικά σχήματα με απήχηση ακόμα και στους Γερμανούς όπως τα "Μουρμουράκια" και "ρεμπούμπλικα".


Φέτος,  μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Ελλάς Μονάχου». Εστιάζοντας στον μικρόκοσμο των Ελληνογερμανών του Μονάχου, η παράσταση θεματοποιεί σκηνικά τη συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και επιχειρεί μια ακτινογραφία των αξιών και των κανόνων που διέπουν το εργασιακό τοπίο στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, σε  παραγωγή του θεάτρου Kammerspiele του Μονάχου.


Η Ελένη Τσακμάκη δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του απολογισμού μας,  καθώς με το νέο της βιβλίο "Ηρωίδες χωρίς ηρώο" είχε μια επιπλέον αναφορά στην προσφυγιά και στη μετανάστευση .


Η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου έχει πλέον καθιερωθεί ως μέρος της προβολής του ελληνικού κινηματογράφου και πραγματοποιήθηκε φέτος για 32η χρονιά.


Η Ελληνοβαυρική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εκκλησία με συλλόγους και φορείς, η συναυλία "Messa da Requiem, Verdi", ο εορτασμός της Ανάστασης ανήμερα του Ελληνικού Πάσχα, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις των ενοριών , η εκδήλωση «το παραμύθι της μουσικής, με το μουσικό σχήμα «Εν χορδαίς», διαλέξεις σε συνεργασία με τη Θεολογική σχολή LMU ήταν μερικές από τις εκδηλώσεις των ορθόδοξων ενοριών (πέρα από το θρησκευτικό τους πρόγραμμα).


Τελευταία αφήσαμε την Ελληνική Κοινότητα Μονάχου. Το ΔΣ της ΕΚΜ προχώρησε και φέτος σε μεμονωμένες δράσεις υπό την πίεση πάντα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει και προπάντων, του προβλήματος της έλλειψης στέγης.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές για τη διεξαγωγή εκλογών νέου ΔΣ . Εμείς (Δορυφόρος) πιστεύουμε ότι μαζί με την προκήρυξη εκλογών πρέπει να ξεκινήσει η οργάνωση ενός ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κοινότητα. Τι σημαίνει το 2018 Κοινότητα;, ποια η δομή της, ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της; τι θέλει και περιμένει ο Ελληνισμός από μια Κοινότητα;.


Ευχόμαστε Καλή και Εποικοδομητική χρονιά σε όλο τον Ελληνισμό

Τον απολογισμό για τον Ελληνισμό της Γερμανία μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου