Σελίδες

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τρεις ειδικοί λόγοι που πρέπει να συμμετέχουμε ως Ελληνισμός στις δημοτικές Mονάχου/ Βαυαρίας

Από την ερχόμενη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να στέλνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου τα εκλογικά ειδοποιητήρια για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 16 Μαρτίου.

 Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική μια μεγάλη συμμετοχή του Ελληνισμού στις εκλογές αυτές, που σύμφωνα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Dieter Reiter έχουμε φθάσει τις 30.000 ;

 Πέρα από την γενική παραδοχή ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ,,ενεργοί,, και να συμμετέχουν σε διαδικασίες που αφορούν την δημοκρατία και την πολιτική, υπάρχουν και ιδιαίτεροι λόγοι που ισχύουν για εμάς ως Έλληνες.


1) Η συμμετοχή του Ελληνισμού στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του Μονάχου (2008) και στα μετέπειτα δημοψηφίσματα ήταν απακαρδιωτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιορίσει κατά πολύ και την πολιτική δύναμη του Ελληνισμού, την επήρεια που μπορούσε να ασκεί στις όποιες διεκδικήσεις του. Άρα, η απόκτηση και πάλι πολιτικής επιρροής, όπως είχε διαμορφωθεί στις πρώτες και δεύτερες εκλογές (1996 και 2002) είναι το πρώτο ζητούμενο. Ιδιαίτερα σ αυτές τις εκλογές που οι προβλέψεις σχετικά με το αποτέλεσμα είναι ρευστό ο Ελληνισμός μπορεί με μια μαζική συμμετοχή να καθορίσει σημαντικά τον νικητή.

2) Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα για τον Ελληνισμό που στην επόμενη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου που διαρκεί 6 χρόνια, θα καθοριστούν όπως το οικόπεδο για την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου, η επαναχρηματοδότηση της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, η θεσμική μέσω προγραμμάτων σύνδεση των ελληνικών σχολείων με την τοπική κοινωνία και την επαγγελματική και πανεπιστημιακή στήριξη, η διευκόλυνση στην υποδοχή νέων Ελλήνων μεταναστών λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας, η αξιοποίηση προγραμμάτων που αφορά ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως συνταξιούχους, ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες, η στήριξη του Παλλαδίου καθώς επίσης των συλλογικών οργάνων και φορέων του Ελληνισμού κ.λ.π.

3) Μια επιτυχία σε ότι αφορά τη συμμετοχή του Ελληνισμού και ακόμη περισσότερο με την εκλογή Έλληνα στο δημοτικό συμβούλιο - όσο δύσκολο και να φαίνεται εκ πρώτης - θα δημιουργήσει μια δυναμική που θα μπορούσε να πιέσει θετικά τους υπεύθυνους των ελληνικών φορέων: Κοινότητα, σύλλογοι, κόμματα, αλλά και τις αρχές να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό της δράσης τους και να αναστραφεί η σημερινή αρνητική εικόνα που υπάρχει σ αυτό το επίπεδο. Δηλαδή να επανέλθουμε στην περίοδο της ενιαίας δράσης και διεκδίκησης μέσω των θεσμικών μας και δημοκρατικών μας οργάνων όπως είναι η Ελληνική Κοινότητα και οι συλλογικοί και οργανωμένοι φορείς του Ελληνισμού.

Γι αυτό θα πρέπει όλοι μας να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας προσφέρεται και να συμμετέχουμε ως Ελληνισμός στις εκλογές, ανεξάρτητα τονίζω και πάλι από το ποιόν θα επιλέξουμε να στηρίξουμε με την ψήφο μας.


O Kώστας Τάτσης διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου στο διάστημα 1995-2005

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Όταν στο όνομα της Δημοκρατίας καταργούμε την …. Δημοκρατία

Πως αλήθεια μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία όταν δεν παρέχουμε το δικαίωμα στους πολίτες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας να συναποφασίζουν και να συνδιαμορφώνουν την καθημερινότητά τους, έστω σε επίπεδο Δήμου ή κοινοτικό;

Πόσο πράγματι αντιπροσωπευτική είναι η δημοκρατία, όταν οι φορολογούμενοι πολίτες σε ένα δήμο χωρίζονται σε κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα.
Πόσο συμβαδίζει με την πολιτική ηθική και τη Δημοκρατία να «πανηγυρίζει» η Ελληνική Πολιτεία για την εκλογή Ελληνικής καταγωγής πολιτών σε διάφορα κοινοβούλια  ανά την υφήλιο, να προτρέπει τον απανταχού Ελληνισμό σε μαζικές συμμετοχές σε τοπικές (και όχι μόνο) εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών, αλλά στο εσωτερικό στην Ελλάδα να τίθενται  φραγμοί στην ισονομία και στην ισοπολιτεία που αποτελούν την καρδιά της λειτουργίας της Δημοκρατίας ;
Οι διαχωριστικές γραμμές λειτουργούν ανασχετικά στην ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων και επομένως, ακόμα και της οικονομικής ευημερίας που είναι το ζητούμενο στην Ελλάδα που δοκιμάζεται από την κρίση.
Η Ελλάδα αναζητά το δρόμο για την σταθερότητα και την ανασυγκρότηση της, αλλά αυτός δεν περνά μέσα από διχαστικές ενέργειες,  περνά μέσα από εκείνες που εξασφαλίζουν ισονομία και ισοπολιτεία.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Δήλωση του Γραμματέα του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ για το θάνατο του Κώστα Παππά


Ο Τομέας Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη μεγάλη του λύπη για το χαμό του φίλου και συντρόφου, Κώστα Παππά.
Ο Κώστας Παππάς ταυτίστηκε απόλυτα με τους αγώνες της πρώτης μεταναστευτικής γενιάς των Ελλήνων της Γερμανίας για th δημοκρατία στη χώρα μας. Αγωνίστηκε ως ενεργό μέλος του ΠΑΚ ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.
Ως μέλος των ΝΕ ΠΑΣΟΚ Γερμανίας αγωνίστηκε για τη συγκρότηση των οργανώσεων στην ΟΔΓ και την συμμετοχή των μελών της παράταξης στους μαζικούς χώρους.
Ο Κώστας Παππάς θα συμβολίζει για πάντα κάθε τι που ταυτίζεται με το κοινοτικό κίνημα και τις δημοκρατικές κοινότητες των Ελλήνων..
Το ονομά του θα είναι συνδεδεμένο με τις μεγαλύτερες πολιτικές και κοινωνικές επιτυχίες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας ΟΕΚ, της οποίας διατέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος της.
Το κοινοτικό κίνημα στην Γερμανία και σ ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς, οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και οι φίλοι του σ όλο τον κόσμο πενθούν σήμερα.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια.

Κώστας Τάτσης
Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού