Σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες και ιδιαίτερα σε χώρες που βιώνουν τα αποτελέσματα μιας δημοσιονομικής κρίσης όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, μια αντίστοιχη συνέντευξη του Αλμούνια θα είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως στην πατρίδα μας.
Ενώ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια - ο οποίος είχε ζήσει τις αρχές της ελληνικής κρίσης από την θέση του Επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στην στάση του Κώστα Καραμανλή και της ΝΔ που οδήγησε στον εκτροχιασμό των οικονομικών της χώρας με τα γνωστά αποτελέσματα, στα ελληνικά ΜΜΕ η συνέντευξη δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής, .
Αν δεν υπήρχαν τα Blogs η συγκεκριμένη συνέντευξη θα περνούσε ίσως απαρατήρητη.
Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του ο Αλμούνια κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό πως σκεφτόταν τις εκλογές του 2009 κι όχι τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση ανίκανη. Λέει λίγο πολύ ο Αλμούνια ότι θα μπορούσε να ήταν άλλη η τύχη της χώρας αν ο Καραμανλής έγκαιρα ξεκινούσε μια προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Το 2009 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, αλλά όχι μόνο λόγω της ανακρίβειας των στατιστικών, διότι η κυβέρνηση εκείνη τη χρονιά, που ήταν και χρονιά εκλογών, ήταν απολύτως παθητική. Μας έδωσε το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Παρουσίασα μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα. Μας έλεγε πως η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκεφτόταν τις εκλογές που είχε μπροστά της», αναφέρει χαρακτηριστικώς ο κ. Αλμούνια, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν ήταν στατιστικό, αλλά η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009..
Αντίθετα όμως, ο Καραμανλής παραμένει στο απυρόβλητο από όλους. Γιατί άραγε ;
Μάλιστα προ λίγων μηνών κάποια ΜΜΕ προσπάθησαν να προβάλλουν την θεωρία του εθνικού ηγέτη που έγινε στόχος δολοφονικών στόχων. Το ‘’μάζεψαν’’ αμέσως βέβαια γιατί δεν <<έπεισε»» την αγορά.
Αλλά ας πάρουμε την εκδοχή ότι τα ΜΜΕ δεν θέλουν να αναδείξουν τη συνέντευξη Αλμούνια γιατί την ίδια ευθύνη με το Καραμανλή είχε και η συντηρητική ηγεσία της ΕΕ που ήξερε, έβλεπε, αλλά δεν αντιδρούσε με τον τρόπο που μας έμαθε ότι μπορεί να αντιδρά μετά τον Οκτώβριο του 2009.
Βέβαια, αυτή η εκδοχή ανατρέπεται από το ζήλο των ΜΜΕ να στοχοποιούν με κάθε ευκαιρία τον διάδοχο του Καραμανλή στην πρωθυπουργία, που πήρε στα χέρια του την "καυτή πατάτα", τον Γιώργο Παπανδρέου .
Τι να πρωτοθυμηθούμε από την ποικιλία των κατηγοριών….το «έγκλημα»» του Παπανδρέου με την πορτοκαλάδα στον Εθνικό Κήπο ; Τις συκοφαντίες για δήθεν ταξίδια των 200.000 ευρώ ; Τις <<ειδήσεις >> για δήθεν συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας σε λίστες ,,φοροφυγάδων,, ;
Η αλήθεια είναι ότι ο Αλμούνια δεν είπε με τη συνέντευξή του κάτι καινούργιο. Είπε κάτι που κατά βάση γνωρίζουν οι πολίτες άσχετα αν τα ΜΜΕ καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να αφήσουν τον Καραμανλή έξω από το κάδρο.
Είπε το λογικό που βγαίνει από τους οικονομικούς δείκτες και από τα ίδια τα γεγονότα ότι, ο Καραμανλής και η ΝΔ δεν αντέδρασαν στον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας και όταν αυτός ήταν αναπόφευκτος είπαν ψέματα όσον αφορά τα οικονομικά (έλλειμμα) και οδήγησαν την χώρα σε πρόωρες εκλογές γιατί φοβήθηκαν να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες.
Σήμερα κατά ένα περίεργο λόγο αρκετοί πολίτες δείχνουν – βοηθούμενοι από τα ΜΜΕ - να έχουν αφαιρέσει όλα αυτά ως γεγονότα από τη μνήμη τους, Όπως έχουν επιλεκτικά ξεχάσει το γεγονός ότι επί δυο χρόνια ο Σαμαράς εμπόδιζε να ληφθούν μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ σήμερα ο ίδιος εφαρμόζει σκληρότερα μέτρα αλλά και οι «μεταρρυθμίσεις » έχουν περιοριστεί στο …. κλείσιμο της ΕΡΤ.
Όμως, τόσο ο Καραμανλής και ο Σαμαράς όσο και συνολικά η ΝΔ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα, και όταν οι πολίτες ξεπεράσουν το σοκ των αποτελεσμάτων της κρίσης, δεν θα χρειαστούν κανένα Αλμούνια για να θυμηθούν την αλήθεια και το αυτονόητο.
Τα δε ΜΜΕ θα βρεθούν σε θέση αδυναμίας να υποστηρίξουν τα αδικαιολόγητα. Γιατί κάποτε οι ιστορικές αλήθειες και ο ρόλος του καθενός θα βγουν στην επιφάνεια.
Ο μεγάλος χαμένος στην υπόθεση δεν είναι τόσο τα πρόσωπα, οι πολιτικοί αλλά η ίδια η χώρα, ο λαός που σήμερα ζει στιγμές που σίγουρα μπορούσε να τις αποφύγει. Αν όχι απόλυτα σίγουρα σε ένα μεγάλο βαθμό.
Και όταν γίνει ο απολογισμός θα ανέβει στο στόχαστρο το κάδρο με την φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή, των Υπουργών της Κυβέρνησής του και του διαδόχου του στην ηγεσία της ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου